Jovan Kovačić

Jovan Kovačić

Izvršni direktor kompanije GCA Global Communications Associates Ltd, Predsednik East West Bridge organizacije, član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i Predsednik Srpske Grupe Trilateralne komisije. Imao je veliku čast da bude domaćin 38. Sednice evropske Trilateralne komisije u Beogradu od 31. oktobra to 2. novembra, 2014. godine.

Jovan je rođen 20. februara 1953. u Beogradu. Školovao se u britanskim, srpskim i američkim školama i magistrirao komunikaciju i organizaciju medija u Americi. Glavne oblasti njegove stručnosti obuhvataju agencijsko i TV novinarstvo, medije, komunikacije i upravljanja, kao i političku analitiku.

Bio je prevodilac pokojnog Jugoslovenskog predsednika Tita. Posle Titove smrti radi u Jugoslovenskoj novinskoj agenciji Tanjug i ubrzo postaje ratni dopisnik širom sveta radeći za CNN, ABC, NPR, BBC i druge veće medijske kuće. Svoju novinarsku karijeru završio je kao dopisnik Reuters-a za bivšu Jugoslaviju pokrivajući rat od Slovenije 1991. do 1998. na Kosovu. Osim toga pokrivao je diplomatske pregovore o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi 1993. i Dejtonski sporazum 1995.

Jovan je završio novinarsku karijeru prelaskom u Kancelariju Visokog Predstavnika u Bosni (OHR) 1998. Bio je politički savetnik zadužen za jedan od najosjetljivijih aspekata rada IC– rekonstrukciju, pregovore i obezbeđivanje sigurnog povratka nekoliko hiljada izbeglicai raseljenih osoba u Bosni i obezbeđivanju stotine miliona dolara za njihovo zbrinjavanje. Bio je takođe zadužen za restrukturiranje RS nacionalnih TV stanica u javni RTV servis.

Jovan počinje da radi za OSCE 2001. u Beogradu kao Savetnik za razvoj medija, zadužen za usmeravanje i razvoj glavnih medija. U periodu od dve godine stvara i sprovodi strategiju transformisanja državne TV, RTS u savremeni RTV servis.

Tri godine kasnije, Jovan osniva svoju kompaniju, SPG, Strategic Partnerships Group koja je pomogla mnogim stranim firmama da nađu svoj put i skrase se u turbulentnim vodama srpske ekonomske tranzicije. SPG kasnije ulazi u sastav GCA Global Communications Associates ltd , osmišljene da pomogne srpskim kompanijama i političkim subjektima uspostavljanje boljih poslovnih odnosa s Evro-Atlantskim strukturama i obrnuto. 2006. postaje konsultant Vlade Republike Srpske i Predsednika RS, Milorada Dodika. GCA je pridruženi partner Hill & Knowlton, vodeće PR/PA agencije u svetu i Quinn Gillespie Associates, jedne od vodećih lobističkih kompanija u Vašingtonu, USA.

U maju 2010, u ime East West Bridge-a, čiji je su-osnivač, Jovan prisustvuje plenarnoj sednici Trilateralne komisije u Dablinu. Bio je to prvi takav prestižan poziv od strane Trilaterale za organizacije iz Republike Srbije. On ponovo prisustvuje kao stalni gost sednicama u Bukureštu, Wašington DC-iju, Hagu, Tokiju i Helsinkiju. Prošle godine, Jovan dobija zadatak od Trilateralne komisije da formira Nacionalnu grupu Trilateralne komisije u Srbiji do 2013. godine. To je i učinio, tako da je ona zvanično inaugurisana u Trilateralnu komisiju na njenoj Plenarnoj sednici u Berlinu, marta 2013. Jovan je takođe član Kruga Četrdeset, prestižne organizacije najistaknutijih ličnosti iz američkog političkog, poslovnog, vojnog i bezbednosnog i naučnog života, pravosuđa, zakonodavstva i medija. Jovan je aktivno uključen u više stručnih udruženja u Srbiji. Nekadašnji plivač svetskog ranga i jugoslavenski prvak, Jovan je strastveni promoter Srpskog sporta.


 
picture

Jovan Kovačić
partner

 

Telefon:+381 11 36 23 111
Telefon:+381 11 36 23 112
Email:jovan.kovacic@kovacic-spaic.rs
Skype:jovan.kovacic-spaic

 


picture
Social Network   Twitter Email   

Kontakt

Telefon:+381 11 265 8690
Telefon:+381 11 268 1751
Prezentacija: www.kovacic-spaic.rs
Email: office@kovacic-spaic.rs
Adresa: Prizrenska 13, prvi sprat
11000 Beograd, Srbija